![Kryształki cukru](/media/lib/5/1176202196_237191-cdabf1599abca1975e1a7088bf7b1ac7.jpeg)
U otyłych cukrzyca, a u szczupłych...
23 czerwca 2009, 00:41Te same warunki, które u otyłych myszy wywołują cukrzycę typu 2., u osobników o prawidłowej masie ciała uruchamiają procesy regeneracji komórek - donoszą naukowcy z instytutu Salk.
![](/media/lib/193/n-mount-everest-bf2c461ed1701750cd37eff4d07311d0.jpg)
Badanie mechanizmów insulinooporności na Evereście
15 kwietnia 2014, 13:42Badanie przeprowadzone podczas ekspedycji na Mount Everest pokazało, w jaki sposób niski poziom tlenu w organizmie (hipoksja) wiąże się z rozwojem insulinooporności.
![](/media/lib/306/n-physcomitrella-patens-d3efb9ae70904cf9f8e5c79f25effcc5.jpg)
Nowy (prozdrowotny?) polisacharyd z mchu
23 kwietnia 2018, 11:44Badając ewolucyjną historię betaglukanu, naukowcy odkryli w modelowym mchu Physcomitrella patens nowy rodzaj polisacharydu. Mają nadzieję, że uda się go wykorzystać do różnych celów, nie tylko prozdrowotnych.
Jak miody wpływają na indeks glikemiczny?
19 sierpnia 2006, 09:52Wpływ zjedzenia miodu na poziom cukru we krwi jest taki sam, bez względu na jego źródło. Dr. Mark Kern oraz Jennifer Ilana Ischayek zauważają, że miody z bawełny, tupelo (drzewa liściastego rosnącego na podmokłych terenach Azji i Ameryki Północnej), gryki czy koniczyny mają ten sam indeks glikemiczny.
![](/media/lib/24/1204625997_491244-63935be9a950f02a19deccb5513805ad.jpeg)
Telefony komórkowe zwiększają aktywność mózgu
23 lutego 2011, 11:01Wystarczy 50 minut rozmowy przez telefon komórkowy, by zwiększyć aktywność komórek mózgowych. W piśmie Journal of American Medical Association ukazały się wyniki pierwszych w historii badań, podczas których sprawdzano, jak fale elektromagnetyczne emitowane przez telefon komórkowy wpływają na metabolizm glukozy w mózgu.
![](/media/lib/96/n-tran-w-kapsulce-18baac2ede7ed642dfc3eede4f0d050d.jpg)
Rybne lekarstwo na neuropatię cukrzycową
11 maja 2015, 10:30U myszy tłuszcze pozyskiwane z menhadena (Brevoortia tyrannus) pomagają poprawić kondycję nerwów uszkodzonych w wyniku cukrzycy. Przypomnijmy, że dotąd jedyną alternatywą była kontrola poziomu glukozy, która jedynie spowalniała neuropatię.
![](/media/lib/104/n-kawa-116421c79da9de3cd3fdcbf3450c623a.jpg)
Odpady z produkcji kawy mogą pomóc w walce z otyłością i cukrzycą
14 października 2019, 12:53Podczas obróbki kawy odrzuca się z niej skórkę i miąższ, które stają się odpadem. Jednak naukowcy z University Illinois zainteresowali się tymi pozostałościami kawy i sprawdzili ich potencjalne właściwości przeciwzapalne. Na łamach Food and Chemical Toxicology poinformowali właśnie, że gdy komórki tłuszczowe myszy są poddane działaniu wodnego ekstraktu skórki i miąższu kawy, dochodzi do zmniejszenia stanu zapalnego w komórkach, poprawienia absorpcji glukozy i zwiększenia podatności na działanie insuliny
![Kryształy insuliny](/media/lib/35/insulincrystals-be3e0fa6cf75baa8eb55722d1aeb0509.jpg)
"Inteligentna insulina" walczy z cukrem
31 października 2008, 13:23Osoby chore na cukrzycę muszą często monitorować poziom cukru we krwi i regulować go za pomocą insuliny. Często wymaga to wielokrotnych zastrzyków w ciągu dnia. Niewykluczone jednak, że za kilka lat życie z cukrzycą stanie się znacznie prostsze.
![](/media/lib/106/n-gruby-d4f99287736f53004e87e34abb45bb0e.jpg)
Otyłość - światowy problem
2 sierpnia 2012, 12:32Otyłość jest jednym z głównych problemów zdrowia, towarzyszącym człowiekowi od najdawniejszych czasów. W 1997 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za chorobę cywilizacyjną. Na przełomie lat 1980-2008 liczba osób z nadmierną masą ciała zwiększyła się dwukrotnie. W 1980 roku otyłość została zdiagnozowana u 5% mężczyzn i 8% kobiet, a już w 2008 roku problem ten dotyczył 10% mężczyzn i 14% kobiet
![](/media/lib/205/n-chmiel-1148fc229081151d3755925427d9bd8d.jpg)
Rozszyfrowali biochemię ksantohumolu
13 października 2016, 10:25Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) poczynili znaczne postępy w rozumieniu działania ksantohumolu - flawonoidu z chmielu dobrze rokującego w leczeniu zespołu metabolicznego.